Про повірку лічильників

З 1 січня 2016 року вступив у дію Закон України “Про метрологію та метрологічну діяльність“.

У статті 17 зазначеного закону чітко вказано, за чий рахунок проводиться повірка, обслуговування та ремонт лічильників:

4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

У прикінцевих положеннях закону зазначено, що:

1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року, крім пункту 9 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення”, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону.
2. До приведення нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом вони діють в частині, що не суперечить цьому Закону.

Отже, з 1 січня 2016 року всі суб’єкти господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання не мають права вимагати гроші за повірку, обслуговування та ремонт лічильників. Повірка, обслуговування та ремонт лічильників провадяться за рахунок тарифів. Всі договори, укладені до 1 січня 2016 року, діють у частині, що не суперечить Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність“.

Джерело: Офіційний веб-портал Верховної Ради України