Як наші льотчики збивають крилаті ракети рф

Статтю було розміщено 7 червня 2022 об 11:34 на сайті АрміяІнформ і знято з сайту за дзвінком (зі слів автора статті). Стаття доступна в кеші WaybackMachine.

Використання крилатих ракет проти цивільної інфраструктури, руйнування будинків, залізничних колій, заводів — типовий почерк російських окупантів. Вони в цьому наслідують своїх попередників — нацистів гітлера. У червні 1944 році нацисти почали бомбардування Лондона і всієї Великої Британії крилатими ракетами “Фау-1” (V-1 (Vergeltungswaffe Eins). Тоді ж вперше британські льотчики-винищувачі Королівських ВПС почали знищувати їх у повітрі.

Сьогодні ж льотчики Повітряних Сил ЗСУ ліквідовують ракети рашистів.

…Тієї ночі крилаті ракети Х-101 летіли з акваторії Каспійського моря. Їхній пуск зі стратегічного бомбардувальника рф був зафіксований, напрямок польоту визначений і сирени повітряної тривоги одночасно завили по багатьох областях України.

Для льотчиків однієї з бригад ПС ЗСУ цей запуск означав виліт на перехоплення.

Чергова зміна перебувала на одному з оперативних аеродромів. Почувши команду, злетіли парою.

Відразу ж залучили радіолокаційні станції. У літаку їх дві — одна це радіолокаційний прицільний комплекс (РЛПК), що реагує на об’єкти, другий — квантова оптико-локаційна станція, що реагує на тепловий шлейф.

Наші літаки озброєні ракетами з головками радіолокаційного та теплового наведення з дальністю, що не поступається сучасним аналогам НАТО.

Оскільки ворожа крилата ракета зазвичай йде на дуже малій висоті та має малу відбивальну поверхню, то лише за допомогою РЛС виявити її практично неможливо, тим більше на тлі землі.

Але з огляду на те, що ракети “Калібр”, Х-101, Х-59 і Х-555 оснащені звичайними реактивними двоконтурними двигунами, то вони залишають у повітрі тепловий слід.

Льотчик бачить цей слід за допомогою квантової оптико-локаційної станції та атакує ракетами «повітря-повітря».

Як розповів один з офіцерів:

— У перші дні широкомасштабного вторгнення ми ці “Калібри” та Х-101 навіть чули, коли вони над нашим аеродромом йшли — звук їхнього двигуна дуже нагадує звук навчального літака L-39, на якому я колись вчився. Зараз ми їх не встигаємо почути — по сигналу вилітаємо на перехоплення.

ВКС росії з початку війни завдавали ударів по об’єктах України ракетами Х-555 та Х-101 (дальність їхнього пуску 2 тис. км та 2,4 тис. км зі стратегічних літаків Ту-95МС та Ту-160).

Але запаси цих ракет стали вичерпуватися, до того ж вони дорогі, та й їхнє застосування зі стратегічних літаків дуже затратне. Тому з початку квітня рашисти почали застосовувати крилаті ракети Х-59МК2 із літаків оперативно-тактичної авіації.

Як розповів офіцер-інструктор:

— На початку війни провели заняття, розповіли та показали на тренажерах, як саме це необхідно робити. Результати не забарилися — все більше крилатих ракет зараз збивають саме льотчики-винищувачі.

…Коли я їхав з аеродрому, знову завила сирена. Пара винищувачів пішла на зліт. Жодної романтики — проста робота. Засікли, злетіли, виявили, відпрацювали. Результат — врятовані життя сотень людей України.

Автор: Олександр Шульман