Українці в “боротьбі” з фіно-уграми

Я не приховую від українців, що я ерзя за національністю, хоч і маю українське громадянство. Моя рідна мова ерзянська, хоч я і вивчив українську. Водночас я не приховую від ерзян своєї любові до України, яка стала для мене другою батьківщиною, не приховую любові до українського народу.

Російсько-українська війна змінила свідомість мільйонів українців. За останні 8 років чимало моїх знайомих пройшли складний процес трансформації від обивателя до громадянина – я цим щиро захоплююсь і по доброму заздрю українцям, адже деколонізація мого народу – справа майбутнього. Для багатьох українців цей процес супроводжувався розривом із російською мовою, культурою та історією. Радію, що так багато українців пробудилися від колоніального сну!

Водночас доводиться спостерігати і негативні процеси, що супроводжують національне пробудження – колоніальна міфотворчість. Не всі готові прийняти той факт, що зараз триває нова (не перша, і не друга) російсько-українська війна. Це не мокшансько-українська, не бурято-українська війна, а саме війна Росії проти України, війна росіян проти українців.

Боляче від того, що багатьом українцям легше назвати росіян мокшанами, ніж, скажімо, навіки покінчити з російською мовою, яка була, є і буде надзвичайно потужною ментальною та ідеологічною зброєю Москви проти України. “Что там на мокшанских болотах?”, – не один раз я читав подібне від українських користувачів соцмереж.

Москва століттям гнобила фіно-угорські народи, знищувала їхні мови та культури так само, як робила це з українцями. Натомість багато українців (так не всі, але масштаби вражають!), замість протиставити себе російському гнобленню, висміюють пригноблених: “мокшанські болота”, “москва – гнила вода мокшанською”, “ми прийшли хрестити, а там люди з хвостами скачуть по деревах” тощо.

  1. Мокша – це степовий народ і ніколи не жив ані на болотах, ані в околицях Москви. Там жив народ меря. А мокшанські землі – це Пенза, Тамбов, Воронеж…
  2. “Гнила вода” мокшанською – “Наксада вєдь”. І де тут “Москва”?
  3. До приходу Орди в ерзян була своя держава, яка межувала з Булгарією, що відома в сучасній історіографії під назвою Волзька Булгарія. У відкритому доступі є безліч матеріалів про археологічні експедиції в Мордовії, Марій Ел, Чувашії, Удмуртії, Нижегородській та Кіровській областях – в результаті яких був зібраний багатий супровідний матеріал – зброя, спорядження, прикраси та одяг фіно-угорських народів до ординського періоду.

Для мого народу, як і для багатьох інших народів Поволжя і Сибіру, християнізація була інструментом колонізації, гноблення та етноциду. Чомусь українці, зверхньо розповідаючи про те, що “росіяни – це хрещені фіно-угорські племена” – скромно мовчать про походження багатьох “святителів” та “просвітителів”, які століттями їхали з України в наші землі насаджувати московську віру і московські звичаї. Феофан Прокопович чи Іоанн Тобольський – зробили для змосковщення наших народів куди більше ніж будь-який мокша за всі часи.

Бурятське походження окупанта сприймається як тавро на весь народ. Дехто з українців із фанатизмом вишукає мокшанське чи вепське коріння в Путіна, тішиться тувинським походженням Шойгу. Водночас, до кремлівського куратора України Дмитра Козака не такі суворі критерії. Хоча вся його генеалогія і походження гугляться за 1 хв.

До чого це я? Асоціювати росіян з мокшанами некоректно. Ми ж не асоціюємо насадження православ’я в Сибіру з українцями, хоч в цьому процесі і відіграли помітну роль вихідці з Гетьманщини.

В Думі, до речі, пару мокшанських прізвищ і тридцять українських. То чи варто відштовхувати тих, хто вже сьогодні дивиться на Україну з надією? Тих, хто бачить в Московському царстві ворога свого народу і якщо не сьогодні, то завтра точно стане союзником України.

Українці, не вигадуйте собі уявних ворогів! Ваш ворог не мокшани і не буряти з тувинцями. Проти вас воюють росіяни та Росія! У 1939 році українці билися в лавах РСЧА проти фінів і брали участь в окупації фінських земель. Бійці 44-ої Щорсівської дивізії, просуваючись карельськими землями, говорили між собою і українською мовою.

Однак ніколи фіни не казали, що вони воюють з українцями – бо знали, що українці поневолені червоною Москвою. Кожен фін знав, хто його ворог. Сподіваюсь, що й українці розберуться де ворог, а де поневолені народи.

Ось так лунає мокшанська мова. Схожа на московську?

Автор: Олександр Болькін (Syreś Boläeń)