Яна Гамма: сепаратистка чи ні?

1. “… її e-mail не відповідає IP-адресу, з якого надходили матеріали із вмістом сепаратизму. Ми зайшли в її телефон, там, де вона заходить в соцмережу ВКонтакте, і в домашній компютер. І ці IP-адреси, які є в активістів на скріншотах, не співпадають.”

По-перше, перше речення є повною маячнею. По-друге, звичайно, що не співпадають. Навіть може виявитися, що ip-адреса, з якої вивантажували матеріали належить активісту. На даний час.

Пояснюю, чому саме так.

Якщо постачальник послуг інтернету надає своїм користувачам приватні ip-адреси, то всі користувачі такого провайдера у інтернеті будуть ідентифікуватися однією зовнішньою ip-адресою, якщо користувач не замовив окрему послугу статичної зовнішньої ip-адреси. Зазвичай, за окрему плату.

Але у випадку, коли постачальник послуг інтернету надає своїм користувачам зовнішні ip-адреси, то вони також періодично змінюються, якщо не замовлено окрему послугу статичної зовнішньої ip-адреси.

Тому зі 100-відсотковою точністю встановити, хто вивантажував матеріали зі змістом сепаратизму може тільки СБУ, Поліція тощо. Для початку, потрібно з’ясувати, з якої ip-адреси і коли було вивантажено матеріал, надіславши запит і отримавши відповідь до Гуглу (у даному випадку). Далі, маючи ip-адресу, з’ясовується, якому постачальнику послуг інтернету вона належить. Потім надсилається лист до цього постачальника послуг інтернету, в якому зазначається ip-адреса та час (до секунди), коли було вивантажено матеріал. У відповідь отримуються всі дані про користувача (наявні у постачальника послуг інтернету), якому у зазначений у листі час було надано зазначену у листі ip-адресу. І таку процедуру потрібно пройти по кожному вивантаженому матеріалу. Потім до цього користувача йдуть в гості з ордером на  обшук.

Jana-Hamma-12. Якщо проаналізувати Ютуб-канал Яни Гамми, то на ньому розміщено як відео відверто сепаратистського характеру так і нейтральне. Якби людина не поділяла сепаратистські погляди, то після відео відверто сепаратистського напрямку “Нет мобилизации! За мир!” та “Небесный Бузина”, які розміщено рік тому, не розміщувала би відео про школу журналістики, кінотеатри Кременчука, соціальну рекламу місяць по тому, а написала би заяву до СБУ. Рік тому, а не взимку (7 місяців тому).

PS. Отже, крапку у цій історії повинна поставити СБУ.