Дизель-поїзди для Укрзалізниці: PESA чи КВБЗ?

7 березня 2017 року Укрзалізницею було оголошено відкриті торги на закупівлю 6-ти дизель-поїздів з очікуваною вартістю 1 062 000 000 грн. 10 березня 2017 о 12:38 було подано (ймовірно, КВБЗ) “Вимоги про усунення порушення щодо дискримінаційних вимог тендерної документації”, у яких зазначено, що “жоден виробник не має змоги виготовити до 31.12.2017 року (враховуючи що укладання договору можливе не раніше другої половини травня 2017р.) шість дизель-поїздів, без попередньої домовленості, так як термін виробництва тільки дизельних установок складають 10-11 місяців, які майже у всіх виробників приблизно однакові“. Звичайно, якщо КВБЗ буде купувати комплектуючі для свого дизель-поїзду у тої ж PESA, то не зможе виконати замовлення у зазначений термін. І чи забажає PESA продавати комплектуючі конкуренту, якщо відсутній довготерміновий договір? І, найголовніше – для чого відповідати за всіх? Не встигнете – проходьте повз.

Стосовно зауваження, що “кількість силових (дизельних) установок (2 од.) зазначена в прив’язці до існуючої конструкції польських дизель-поїздів мод.730М і 730МL. Хоча для визначення експлуатаційних характеристик рухомого складу достатньо встановити вимоги щодо загальної потужності та прискорення. Разом з цим, ПАТ «Укрзалізниця» не має досвіду експлуатації трьохвагонних дизель-поїздів з двома моторними вагонами. В разі виходу з ладу одного з моторних вагонів, подальша експлуатація поїзду буде неможлива та призведе до простою поїзду в очікуванні ремонту“. Я вважаю, що це зауваження притягнуто за вуха. І це ще м’яко сказано. У Укрзалізниці є досвід експлуатації дизель-поїздів ДР1, які також мають два моторних вагони (загалом – 6). А от ДПКр-2 від КВБЗ має три моторних вагони, й не підпадає під вимоги. Хоча частково з КВБЗ я згоден у частині, що “для визначення експлуатаційних характеристик рухомого складу достатньо встановити вимоги щодо загальної потужності та прискорення“.

Апеляція до “на коліях України і суміжних держав (де є колії 1520мм) можлива експлуатація дизель-поїздів у габариті Т (ширина вагону 3500мм)” є взагалі смішною, адже дизель-поїзди PESA використовуються (по 7 одиниць) на залізницях Білорусі (з 2014) та Литви (з 2016), які мають схожі вимоги.

Отже, більшість зауважень притягнуто за вуха. А КВБЗ потрібно відійти від “хенд мейду” й сконцентуватись на виробництві й вдосконаленні існуючої продукції. Зараз продукція виробництва PESA в порівнянні з продукцією КВБЗ виглядає як завезена з іншої планети.

Дизель-поїзд PESA 730М

Дизель-поїзд КВБЗ ДПКр-2

Фотографії взято з офіційних сайтів виробників.