“Італійський” страйк на Укрзалізниці: біг по граблям

З 14 травня 2018 року з локомотивного депо “Кременчук” почався “італійський” страйк: робота не припиняється, але локомотиви приймають чітко за тими інструкціями, згідно з якими локомотивні бригади повинні працювати. Згодом до страйку приєдналися локомотивні депо Кривого Рогу, Запоріжжя, Тернополя, Дарниці, Коростеня, Миронівки та Полтави. Основна вимога страйкуючих – підняття зарплати залізничникам до €1000. Далі йдуть вимоги до УЗ привести рухомий склад в належний стан, припинити скасування пасажирських поїздів та до Верховної Ради – внести зміни до законодавства про пенсійне забезпечення (повернути колишній коефіцієнт обчислення пенсій).

Але це не перший страйк з подібними вимогами. Згадати все нам допоможе пошукова система Гугл.

20 червня 2017 року (страйк) – локомотивне депо “Кременчук”. Головна вимога – підвищити зарплату вдвічі, додаткова – привести рухомий склад в належний стан.

28 березня 2017 року (страйк) – локомотивне депо “Кременчук”. Головна вимога – підвищити зарплату вдвічі, додаткова – привести рухомий склад в належний стан.

11 жовтня 2016 року (мітинг) – Міністерство інфраструктури. Головна вимога – підвищити зарплату вдвічі, додаткова – привести рухомий склад в належний стан.

У 2012 та 2014 роках були мітинги зі схожими вимогами й попередженням почати “італійський” страйк. 2012 рік був виборчим і Москалець Сергій Іванович балотувався по одномандатному виборчому округу №146. По 2014 – подробиці відсутні.

24 листопада 2011 року – відбулися екстрені збори трудового колективу, на яких машиністи і працівники депо “Кременчук” вимагали керівництво Південної залізниці забезпечити їх роботою.

Отже, це третій страйк з вимогою підвищити зарплату вдвічі. Щось пішло не так у перші два рази…

Для початку потрібно пояснити один нюанс роботи Укрзалізниці. Для прикладу, візьмено ділянку Полтава-Кременчук-Знам’янка. На цій ділянці керувати локомотивами можуть як бригади локомотивного депо “Кременчук” так і локомотивних депо “Полтава”, “Знам’янка”, можливо – “Харків-Основа, Жовтень, Сортувальний”, “Гребінка” й ще якихось депо. Тому страйк локомотивного депо “Кременчук” не зупинить рух вантажів та пасажирів. Уповільнить, створить тимчасові труднощі, але не зупинить! Що й довели перші два страйки у 2017 році. Цьогорічний страйк закінчиться з тим же самим результатом, що й попередні два.

Великою мірою, після електрифікації ділянки Полтава-Кременчук-Користівка й майбутньої електрифікації Потоки-Золотнішино локомотивне депо “Кременчук” як основне (мають приписний парк рухомого складу, за яким здійснюється контроль і ремонт у плановому порядку), не потрібне. У 2011 році у УЗ вже були наміри переформатувати депо й зробити “оборотним”, в якому проводиться тільки підготовка локомотивів до проходження з потягами в напрямку основного депо. Але УЗ пішла на зустріч трудовому колективу й залишила депо основним й навіть передала до нього 12 електровозів ВЛ-80 серій “К” та “Т” (повний список локомотивів приписки ТЧ-6 Кременчук знаходиться за посиланням). Вважаю, що цього разу УЗ вчинить по-іншому.

Й маю єдине питання до страйкуючих: що змусило вас після попередніх страйків працювати далі не за інструкцією? Адже технічний стан локомотивів не змінився за ті кілька днів, що ви страйкували.

У підсумку, мій прогноз наступний: майбутня акція локомотивного депо “Кременчук” буде з минулого, а саме – з вимог дня 24 листопада 2011 року…

PS. Щоб уникнути пересудів, зазначу: я розумію й підтримую вимоги страйкуючих про підвищення зарплати та приведення рухомого складу до належного стану. Адже, з 1995 року, коли я останній раз працював на залізниці (ТЧ-10 Південної залізниці) рухомий склад не став новіше. Вже на той час були підстави у локомотивних бригад почали працювати за інструкцією й цим зупинити весь рух поїздів. Та й заробітна плата бажає бути кращою як для таких умов праці. Але після двох невдалих страйків потрібно робити висновки, а не втретє наступати на тіж самі граблі. Четвертого шансу, найімовірніше, не буде.

Вимоги страйкуючих від 28 березня 2017 року

Вимоги страйкуючих від 28 березня 2017 року

Вимоги страйкуючих від 28 березня 2017 року

Вимоги страйкуючих від 28 березня 2017 року