Укрзалізниця: варіанти розвитку пасажирського руху

Потрібен був квиток з Кременчука до Києва. На визначену дату квитки на 791 сполученням Кременчук-Київ були відсутні. Штучний інтелект Укрзалізниці пропонував якийсь треш з пересадками у Харкові та Ромодані. Загальна тривалісь поїздки складала трохи більше 14 та майже 11 годин відповідно.  Був ще варіант з пересадкою у Користівці загальною тривалістю майже 7 годин, але знов таки ж штучний інтелект прорахувався – час прибуття й знаходження в дорозі був прийнятний, але поїзд прибував до Києва наступного дня. Довелося вимкнути штучний інтелект Укрзалізниці й шукати самому.

Й найзручніший варіант знайшовся.

Виявилося, що на 791 до Києва квитки відсутні, але до Знам’янки (Пасажирської) вони є у кількості одного купе та 6 сидячок другого класу. Вартість квитка 185,89 та 82,84 грн відповідно. Прибуття до Знам’янки о 01:17. Зі Знам’янки о 02:59 на Київ відправляється 736 Інтерсіті+ сполученням Запоріжжя 1-Київ, на який є в навності 110 та 30 сидячок першого та другого класу відповідно. Вартість квитка 511,78 та 296,18 грн відповідно. Прибуття до Києва о 06:10. Загальний час у дорозі 6:03 з врахування часу на пересадку по Знам’янці.

Отже, підсумуємо пропозиціями до Укрзалізниці:

1. Закрити попередній продаж квитків по Знам’янці на 791. Залишок видавати у продаж за 12-24 години до відправлення. З Кременчука буде більше пасажирів, а для Знам’янки залишиться 736. І це лише один поїзд. А скільки ще їх існує?

2. Полагодити штучний інтелект Укрзалізниці, щоби він видавав у пошуку з пересадкою адекватні варіанти. Також додати до “Час відправлення від” “Час прибуття до” плюс дату прибуття.

3. Ввести продаж квитків з пересадкою, тобто купується один квиток з зазначенням в ньому станції пересадки. По-перше, Укрзалізниці буде відома кількість пасажирів, які їдуть з пересадкою й у разі запізнення поїзду на станцію пересадки потрібно буде притримати відправлення наступного поїзду. По-друге, пасажир буде впевнений, що він дістанеться до кінцевої станції. По вартості квитків можна дискутувати, але правильніше буде зробити продаж на повний маршрут. Плюсом буде заповненість незаповнених на даний час поїздів. Бо існуючий варіант не дає впевненості, що у разі запізнення наступний поїзд затримають.

4. Остання пропозиція з царини фантастики, але спробую. Чому б Укрзалізниці не відмовитися від совітського планування руху поїздів? Це коли поїзд покриває своїм маршрутом Україну з заходу на схід або з півночі на південь за приблизно добу. Пам’ятаєте найдовший маршрут на теренах колишніх совітів: №53/54 Харків – Владивосток? Довелося на початку 90-х років минулого століття проїхати цим маршрутом до станції Нижнеудинск. Приємного було мало. Чому б Укрзалізниці не перейти до станцій-хабів? Для Кременчука такою станцією-хабом може бути Знам’янка-Пасажирська у напрямках півночі, півдня та заходу. Й, ймовірно, станція Ромодан у напрямках тієї ж півночі та сходу. Потрібно лише організувати зручну доставку пасажирів до станцій-хабів сумісно з п.3. Плюсом також буде також кілька варіантів доїзду до, наприклад, Львова чи Києва та вивільнення пасажирських вагонів (хоча в цьому не впевнений, бо не бачу загальної ситуації з вагонами).