Про банки

Сьогодні першого разу зіткнувся з комісією при оплаті банківською карткою в інтернеті. Власне, така практика заборонена правилами платіжних систем.

Ось витяг з правил Mastercard:
“5.9.2 Charges to Cardholders
A Merchant must not directly or indirectly require any Cardholder to pay a surcharge or any part of any Merchant discount or any contemporaneous finance charge in connection with a Transaction. A Merchant may provide a discount to its customers for cash payments.”

У Visa приблизно так само.

Дзвінок до емітента картки (у даному випадку – це Приватбанк) нічого не дав – це не наша комісія, звертайтесь на Liqpay. У Liqpay довго щось з’ясовували, але теж сказали “мопед не мой”, а Prom.ua. Далі був дзвінок у MasterCard, де таки підтвердили, що комісію бере Liqpay, але вони не можуть вплинути на нього, бо у них немає з Liqpay ніяких правових відносин. Тому потрібно звертатися до емітента картки, якому і належить Liqpay. Я правильно розписав схему заробляння грошей Приватбанком на комісіях (приблизно 2.75% з кожного платежу), пане Дмитрий Дубилет? Адже, якби цю комісію брав саме Приватбанк, який має правові відносини з MasterCard (у даному випадку), то платіжна система швидко б вирішила цю проблему (цю інформацію у MasterCard не підтвердили, сказавши, що потрібні додаткові консультації).

Трансакцію я, після довгих вмовлянь оператора Приватбанку пройтися знову по всьому ланцюжку, скасував.
Власне, все написане стосується й офлайн-платежів банківськими картками – комісій не повинно бути.