Введено в експлуатацію ПЛ 750 кВ «Рівненська АЕС – ПС «Київська»

Сьогодні, 21 грудня 2015 року, в приміщенні Центрального диспетчерського пункту ДП «НЕК «Укренерго» пройшла урочиста церемонія включення ПЛ 750 кВ «Рівненська АЕС – ПС «Київська».

Введення в експлуатацію лінії «Рівненська АЕС – ПС Київська» та заходів ПЛ 750 кВ ХАЕС-ЧАЕС на ПС Київська забезпечить передачу надлишкових для Західного регіону потужностей Рівненської та Хмельницької АЕС в обсязі 700 МВт до дефіцитного центрального регіону (Київська, Черкаська, Житомирська, Чернігівська області та м. Київ).

Т.в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, який особисто презентував проект для усіх присутніх, зазначив, що введення в дію ПЛ 750 кВ «Рівненська АЕС – ПС «Київська» довжиною 353 км є лише першою складовою частиною першого етапу проекту видачі потужності Рівненської та Хмельницької АЕС на ПС 750 кВ «Київська». Другою складовою цього етапу є будівництво заходу ПЛ 750 кВ ХАЕС-ЧАЕС на ПС «Київська» довжиною 135 км, яке планується завершити вже незабаром – у І кварталі 2016 року. Наступним етапом проекту, який реалізовуватиметься до 2017 року, буде розширення та модернізація ПС 750 кВ «Київська», а також будівництво заходів ПЛ 330 кВ ЧАЕС – Північна на ВРП підстанції, що з’єднають її з київським енергокільцем 330 кВ. «За 2 роки Київ отримає можливість збільшити споживання на 1000 МВт, що закриє всі наявні дефіцити в регіоні. Це позитивно вплине не тільки на Київ та область, але й на загальний баланс ОЕС України», – підкреслив Всеволод Ковальчук.

Джерело: УкрЕнерго