“Зливні бачки”, частина друга. znaj.ua

У цьому дописі я покажу, як дізнатися, кому належить сайт на домені .UA

У Регламенті особливостей реєстрації приватних доменних імен другого рівня в домені .UA у п.3.3. зазначено:

“Приватні доменні імена другого рівня в домені .UA делегуються виключно у разі, якщо відповідне доменне ім`я повністю, або його компонент другого рівня (до знака “.”, але не включаючи цей знак), за написанням співпадає із Знаком, права на використання якого на території України належать відповідному реєстранту.”

Якщо коротко, то для реєстрації домену в зоні .ua повинен бути зареєстрований торговий знак. Торгові знаки в Україні реєструє Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент). Йдемо на сайт й шукаємо торговий знак znaj:

znaj.ua-ukrpatentОтже, торговий знак znaj зареєстровано 2015-04-27. Яка несподіванка, адже домен znaj.ua було зареєстровано 2015-04-29:

znaj.ua-domainОтже, ми знаємо, на кого зареєстровано торговий знак. Це – Товариство з обмеженою відповідальністю “ЗНАЙ”, вул. Басейна, 5 Б, м. Київ, 01004.

Далі легко. Через Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань або інший подібний сервіс шукаємо реєстранта торгового знаку:

znaj.ua-minjustКінцевим власником є такий собі “німець” Анатолій Чумак.

А тут по ідентифікаційному коду можна дослідити пов’язаних осіб.