Порно в підручнику української мови для 10-го класу

Один допитливий учень вирішив перейти за посиланням, надрукованим на 189 сторінці підручника “Українська мова” для 10-го класу авторства Олександра Авраменка. І потрапив на сайт з порно.

Коротко, як це, ймовірно, трапилося. На час написання підручника (2018 рік) на сайті дійсно була актуальна інформація про одяг учнів. Але з середини лютого 2019 року власник домену (сайту) припинив оновлювати сайт й не продовжив (з якихось причин) домен. Домен надійшов у вільний продаж і його було знову зареєстровано 19 листопада 2019 року о 19:44:55. Після чого на сайті домену було розміщено порно. Прослідкувати історію сайтів на домені можна на сайті інтернет-архіву Wayback Machine.

А тепер, власне, про освіту. Розміщувати в підручниках посилання на сайти в зонах, в яких домен без підтверджуючих документів може зареєструвати кожен, є поганою практикою. В Україні є зона edu.ua, в якій зареєструвати домен можуть “виключно ВНЗ усіх типів та форм власності, що є юридичними особами та діють згідно з ліцензією, виданою Міністерством Освіти та Науки України”. А от про зону school.ua чомусь всі забули. Її просто не існує. І якщо ВНЗ ставляться більш-менш відповідально до своїх сайтів, то школи – ні, й розмішують свої сайти на безкоштовних доменах та хостингах, зазвичай, у Московії.

Власне, вирішення проблеми просте: відповідальність при складанні підручників та розміщення посилань в них виключно на сайти в зонах, які мають обмеження на реєстрацію доменів в них (edu.ua та gov.ua).

P.S. Нещодавно схожа історія була й з сайтом “Дії”, на якому були посилання на сайти, розміщені в Московії.