Як змінити постачальника газу на ГК “Нафтогаз”

Покрокова інструкція по зміні постачальника природного газу.

1. Потрібен EIC-код споживача (квартири, приватного будинку) газу!

EIC-код – це “персональний газовий номер” об’єкта газопостачання (точки обліку об’єкта газопостачання). EIC-код містить 16 символів (літери та цифри). Наприклад, 56XM19A205987456

Якщо ви знаєте свій EIC-код, то переходимо до п.6.

2. Якщо ви отримали паперові платіжки від ГК “Нафтогаз” й зареєструвалися у них на сайті,  то в особистому кабінеті ви можете побачити EIC-код. У моєму випадку він співпав з тим, що надали мені у ТОВ “Кременчукгаз-постачання”. Але у вас може не співпасти. І на гарячій лінії ГК “Нафтогаз” радять уточнювати EIC-код у поточного постачальника.

3. Дізнатися EIC-код можна в платіжці за газ чи газорозподіл. По м. Кременчук така інформація в платіжках відсутня, що порушує постанову НКРЕКП. Можна зателефонувати на гарячу лінію свого поточного постачальника газу. Для споживачів ТОВ “Кременчукгаз-постачання”: тел. +380536701212 або +380675056318). Якщо вам пощастило, то переходимо до п.6.

4. Якщо ви по вищенаведеним номерам не змогли додзвонитися, то потрібно зареєструватися в особистому кабінеті ТОВ “Кременчукгаз-постачання”, у профілі заповнити всі дані й на сторінці “Контакти” відправити повідомлення приблизно такого змісту:

Тема: EIC-код

Текст листа:

Добрий день!

І зв’язку з неможливістю додзвонитися до вас, прошу надіслати мені ЕІС-код та номер рахунку споживача газу <ваше ПІБ>, який мешкає за адресою: <тут вказуємо свою адресу>

У випадку відсутності відповіді протягом 3-х робочих діб залишаю за собою право звернутися до урядового контактного центру з вимогою виконання вами постанов Кабінету Міністрів України та НКРЕКП.

Заздалегідь дякую!

Гарного дня!

5. На якійсь ітерації (мені на другій, на першій надіслали дані споживача з 278 кварталу) вам надійде потрібна вам інформація з EIC-кодом і номером вашого рахунку. Додати рахунок в особистому кабінеті у вас не вийде, бо Кременчукгаз-постачання не доробив функціонал особистого кабінету для споживачів у багатоквартирних будинках. Але у вас буде омріяний EIC-код, потрібний для зміни постачальника газу.

6. Йдемо на сайт ГК “Нафтогаз”, де в меню обираємо “Стати нашим клієнтом”. Далі обираємо “Сайт” і натискаємо “Подати заявку”. Повертаємося трохи вгору й обираємо “Заявка з підписом від руки”. За замовчуванням обрано “Заявка з електронним підписом”, але якщо при завершенні натиснути “Створити файл заявки”, то отримаєте помилку. Схоже, цей функціонал не працює.

7. Заповнюємо всі дані у розділі “Персональна інформація”. Позначаємо наявність пільг чи субсидій.

8. У розділі “Дані об’єкта газопостачання” зверніть увагу на “Середньорічний обсяг споживання газу” – для квартир з тільки газовою плитою й без лічильника місячне споживання множимо на 12. Обсяг можна вказувати приблизний. Також позначаєте “Ні” у полі “Наявність лічильника”, якщо ви мешкаєте в багатоквартирному будинку й лічильник встановлено на будинок.

9. В розділі “Адреса об’єкта газопостачання” вказуємо свою адресу.

10. Далі натискаєте “Створити файл заявки”. Сторінка оновиться й ви побачите напис “Вітаємо! Ви пройшли Крок 1 та сформували заяву“. Нижче натискаєте “Завантажити” й зберігаєте pdf-файл вашої заявки. Файл потрібно роздрукувати, підписати (власником чи співвласниками) й відсканувати чи сфотографувати.

11. Також додатково потрібно відсканувати чи сфотографувати ваш РНОКПП (ІПН) та Свідоцтво про право власності на житло. Якщо ви не один власник помешкання, вам також потрібно завантажити “Шаблон згоди співвласника” й роздрукувати його. Співвласники повинні підписати, далі підписані згоди співвласників потрібно відсканувати чи сфотографувати.

12. Якщо ви підготували документи з п.п. 10 та 11, то на сайті обираєте в меню “Завантажити документи”, вказуєте свій EIC-код й прикріплюєте документи.

13. За кілька діб (у мене – за дві доби) після подачі повного пакету документів вам надійде привітальний лист з наступним текстом:

Раді вітати Вас серед клієнтів Газопостачальної компанії “Нафтогаз України”

Ваш особовий рахунок – 27ХХХХХХХ

Вітаю! Ви тепер клієнт ГК “Нафтогаз України”