Як Україна здобула незалежність

У Національному музеї історії України зберігається титульна сторінка чернетки Акта проголошення незалежності України. Її вранці 23 серпня 1991 року написав Левко Лук’яненко у співавторстві з Леонтієм Сандуляком.

Цього ж дня відбулася зустріч частини депутатів Народної Ради, які, враховуючи провал серпневого путчу, обговорювали можливість розширення суверенітету. На зустрічі був присутній Левко Лук’яненко, який висунув пропозицію – проголосити Україну незалежною державою. Пропозицію підтримали, а Дмитро Павличко запропонував підготувати історичний документ його ініціатору. На допомогу Левко Лук’яненко покликав Леонтія Сандуляка. Документ на прохання представників Народної Ради мав бути представлений зборам через півтори години.

Текст майбутнього документа записував Левко Григорович на аркушах зошита у лінійку, який він використовував для запису нотаток. За задумом авторів, текст мав бути коротким та без історичних паралелей, щоб не викликати дискусій для якнайшвидшого затвердження депутатами.

Від самого початку майбутній історичний документ був записаний як закон, але, враховуючи, що це нормативний акт тривалої дії, Лук’яненко закреслив цю назву. Далі на чернетці є напис «Універсал», який взятий у дужки та закреслене слово «відновлення», замість якого дописано «проголошення української державності». У завершальному варіанті також було прибрано твердження щодо продовження традицій державотворення Української Народної Республіки, які були сформульовані у тексті ІV-го Універсалу. На думку авторів Акта, ці твердження могли викликати додаткові дискусії, передовсім серед представників комуністичної парламентської більшості. Підготовлений текст був представлений на обговорення представникам Народної Ради, і його почали редагувати.

Так, на звичайних аркушах шкільного зошита, готувався один з найважливіших документів в українській історії.

На позачерговій сесії Верховної Ради, яка відбулася 24 серпня 1991 року, підготовлений документ був зачитаний з трибуни Володимиром Яворівським та поставлений на голосування. Акт проголошення незалежності України підтримали 346 депутатів. Україна здобула незалежність!

Джерело: Національний музей історії України